Van nyelvérzéked!

Amikor a nyelvtudásról, vagy a nyelvtudás hiányáról beszélgetek valakivel, az egyik leggyakrabban ismételt érv: "Nincs nyelvérzékem!"

Meglepő, de rengetegen elhiszik magukról, hogy nincs tehetségük a nyelvtanuláshoz. Olyan emberek, akik egyébként meglehetősen jól beszélnek legalább egy nyelvet: az anyanyelvüket.

Az anyanyelvet is tanuljuk

Igen, tudom mit fogsz erre mondani: Az anyanyelvet nem kell tanulni, az csak úgy beleesik az ember fejébe. Persze ez sem igaz: az anyanyelv elsajátítása hosszú, több éves folyamat, rengeteg kísérletezéssel, próbálgatással, gyakorlással. Igaz, nem az iskolapadban történik, de ettől ez még komoly munka. Figyeld csak meg, ahogy egy kisgyermek megtanul beszélni! Először felismeri a saját nevét, majd egy két szót, és később egyre többet, majd már mondatokat is megért. Ezzel párhuzamosan először csak gögyög, majd egyre kivehetőbb egy-egy szó, szókapcsolat, végül mondat. Először helytelen a nyelvtan, rossz a ragozás, helytelen az igeidő, aztán szép lassan az is kialakul.

Ez egy tanulási folyamat, mely ráadásul hasonlít ahhoz, amin az idegen nyelvet tanuló gyerekeknek vagy felnőtteknek kell átmenniük.

Rossz kifogás

Ez a "nyelvérzék-dolog" valójában a rossz nyelvtanárok kifogása. Ők mondják ezt, amikor túlterheltek, amikor nem képesek izgalmas órát tartani, nem tudják felkelteni a gyerekek érdeklődését, mikor a diákok elalszanak a padban. Így próbálják elhárítani magukról a felelősséget, és ezzel hihetetlen nagy károkat tudnak okozni!

A gyerekek hisznek nekik, elhiszik, hogy az ő hibájuk, hogy nem sikerül megszólalniuk, elhiszik, hogy ők nem elég okosak, ők nem elég szorgalmasak. Hogy nincs nyelvérzékük. És aztán egész életükben megmaradnak ebben a hitben. Még felnőttként is elgáncsolja próbálkozásaikat az az egykori nyelvtanár.

Objektív akadályok

Az iskolában gyakran 20-25 gyerek is részt vesz a nyelvórán. Egy iskolai csoportban egyszerűen nincs lehetőség rá, hogy mindenki a saját tempójában haladjon. Minden gyerek más, minden gyerek másban jó, és másként tanul.

Már a legelső órán kiderül, hogy nincs mindenki azonos szinten.Még a kezdő csoportokban is van mindig néhány diák, akik már tanulták az adott nyelvet, de nincs bátorságuk haladó csoportba menni. Így a teljesen kezdők, az adott nyelvvel először találkozók eleve hátránnyal indulnak.

Mások vagyunk

Vannak, akik az elején döcögve indulnak, de kitartó szorgalmuknak köszönhetően később megelőzik a többieket. Van aki hallás után tanul könnyebben, másoknak szükségük van arra, hogy leírva is lássák a szöveget.

Sokan szeretik begyakorolni a nyelvtani szabályokat, de nem szívesen szólalnak meg. Vannak olyanok is, akik bátran, folyékonyan beszének idegen nyelven, és nem törődnek vele, ha hibáznak.

Úgy gondolom, hogy mindenki jó valamelyik területen csak meg kell találnia, hogy melyik az.

A hiba nem az Ön készülékében van

A "nyelvérzék" nem más, mint a nyelvtalulás során szerzett sikerélmény. Akiről azt mondják, nincs nyelvérzéke, az csak annyit jelent, hogy még meg kell szereznünk neki ezt a sikerélményt, azaz ki kell tapasztalnunk, hogy hogyan tanul könnyen. Nem szabad feladnunk, hanem meg kell keresnünk azt a módszert, mely számodra vagy gyermeked számára a legkedvezőbb.

Van nyelvérzéked. Csak meg kell keresnünk!

Keressük meg gyermeked nyelvérzékét!

Éppen ezért hoztuk létre az AngolNyelvGyerekeknek.hu oldalt, melynek célja, hogy minden gyerek számára is lehetőséget biztosítson az angol nyelv elsajátítására. Itt olyan speciális módszereket használunk, melyek segítségével minden gyerek - köztük az olvasási nehézséggel küzdő diákok – képesek megtanulni angolul, és melyek a fejlődést és sikerélményt adnak nekik.

Tudj meg többet az AngolNyelvGyerekeknek.hu módszeréről! Olvass tovább >>>

Ismerkedj meg a legújabb módszerekkel és ötletekkel, melyek segítségével gyermeked használható angol nyelvtudást szerezhet. Nem kell tétlenül nézned, ahogy gyermeked kínlódik az iskolai nyelvórákon! Gyermekednek is lehetősége van kiemelkedni és a legjobbak közé kerülni!

Kattints ide, és tudd meg, hogyan segíthetsz gyermeked angol nyelvtudásának fejlesztésében>>>

Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki


Az 5 legnagyobb hiba, mely hátráltat a nyelvtanulásban

Ha megkérdezném Tőled, mi a legnagyobb hiba, amit egy nyelvtanuló elkövethet, mit válaszolnál? Kicsi a szókincse? Rossz a kiejtése? Rosszul alkalmazza a nyelvtant? Legkevésbé sem!

Hogyan segíthetsz gyermekednek az angol nyelvtanulásban? 5+1 ötlet szülőknek

Nyelvet tanulni nem mindig könnyű, és ha gyermeked lemarad a többiektől, akkor hamar elcsügged, és elveszítik a kedvét. Vajon Te, szülőként hogyan segíthetsz neki? Mit tehetsz azért, hogy könnyebben tanulja a nyelvet, és jobb eredményeket érjen el?

Diszlexia és nyelvtanulás

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermekének diszlexiája és tanulási nehézségei miatt gondjai vannak az idegen nyelv elsajátításával, és a nyelvvizsga megszerzésével. Vajon mi a megoldás?

15 tipp, mellyel a szótanulás szórakoztatóvá válik

A szótanulás, szókincsbővítés fontos része a nyelvtanulásnak. Sajnos monoton és unalmas. Legalábbis ezt mondják sokan. De vajon lehet-e a szótanulás kevésbé izgalmas vagy akár érdekes? Megszerethetjük-e a szótanulást?

Miért ne kellene nyelvet tanulni?

Sok szülő és pedagógus örült, amikor pár éve bevezették, hogy a diszlexiás diákok számára felmentést lehet adni a nyelvtanulás, pontosabban a nyelvtanulás értékelése alól. Én nem voltam közöttük. Vajon miért kell a diszlexiásoknak is nyelvet tanulni?

Három történet az angoltanulásról - Mások hogy oldják meg?

Pár nappal ezelőtt arra kértük a szülőket, hogy írják meg a gyermekük angol nyelvtanulásával kapcsolatos élményeiket. Hárman is elküldték történetüket, hogy azt közreadhassuk, és mindannyian tanulhassunk belőle. Vajon milyen problémákkal küszködnek

Gépezzen? Vagy ne gépezzen?

A gyerekek életében egyre fontosabb szerepet játszik a számítógép. Az egyik leginkább kedvelt számítógépes tevékenységük a számítógépes játék. De vajon fejleszti-e gyermeked nyelvtudását, ha számítógépes játékokat játszik?

Angol szótanuló memóriajáték

Mára a nyelvtanulás megkönnyítésére készítettünk egy memóriajátékot. A kártyák segítségével szavakat tanulhattok, megismerkedhettek a zöldségekkel és a gyümölcsökkel.

Mivel töltsük a nyarat?

Minden évben komoly dilemmát jelent számomra, hogy tanuljon, ismételjen nyáron gyermekem vagy inkább hagyjam pihenni? A jó évkezdéshez új élményekre van szükség.

Hogyan válasszunk idegen nyelvet?

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke minél hamarabb és minél több idegen nyelvet sajátítana el. De mit tegyen az a szülő, akinek a gyermeke diszlexiás? Vajon melyik nyelvet válassza? Melyikkel érdemes kezdeni? Melyiket lehet legkönnyebbenKazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.

Telefon:87/482-155, Mobil: 30/227-06-91
e-mail: info@varazsbetu.hu