Mivel töltsük a nyarat?

Minden évben komoly dilemmát jelent számomra, hogy tanuljon, ismételjen nyáron gyermekem vagy inkább hagyjam pihenni?

Élmények és pihenés

Gyermekednek a jó évkezdéshez pihenésre és új élményekre van szüksége.

Sajnos a nyári táborok nagy része drága, így csak egy-két hét táborozásra van lehetőség. Nyaralni sem mehetünk minden héten.

De az élményekhez nem kell drága helyekre utaznunk, otthon is tölthetjük értékesen a pihenést. Elég ha olyan programokat szervezünk, amelyek eltérnek a megszokottól. A lényeg, hogy gyermekünk ne üljön egész nap a számítógép előtt vagy unatkozzon a szobájában.

Munka után nyaralás

Próbáljunk Neki hasznos időtöltést találni, amíg dolgozunk, és munka után együtt válasszunk ki közös, érdekes programokat. Mehetünk moziba, strandra, múzeumba vagy egyszerűen piknikezhetünk, kirándulhatunk, sátrazhatunk a saját kertünkben, kézműveskedhetünk, vagy részt vehetünk koncerteken, fesztiválokon. Próbálj rá visszaemlékezni, mit nem sikerült év közben megvalósítani.

Kérd ki gyermeked véleményét is. Ha megvalósíthatóak a kérései, ne utasítsd el őket, év közben amúgy is nehezebb időt szakítani ezekre.

Házimunka, házitündér

Természetesen nem csak szórakozásból és pihenésből áll a nyár. Gyermekünk segíthet a házi munkában, rendbe teheti a szobáját. Kérd meg hogy selejtezze ki a fiókjait, és csináljon helyet a következő évi könyveinek, füzeteinek. Nem jó, ha mindez szeptember elején szakad a nyakába. Ha tudja, hogy utána kikapcsolódás a jutalom, szívesebben csinálja.

Nyáron a kötelező olvasmányokra is több idő jut, mint év közben. Tervezzétek meg, mikor mit olvas, és ragaszkodj is a megállapodáshoz. Mindig beszéljétek meg, mit olvasott aznap, győződj meg róla, hogy megértette-e, amit olvasott.

Tanuljunk, de ne "úgy"!

Játékos formában a tanulásra is keríthettek egy kis időt. Ha vannak tárgyak, amelyek tavaly nehezebben mentek, azokkal érdemes ilyenkor egy kicsit foglalkozni. Nem a hagyományos, "üljünk le tanulni" formában, inkább beszélgetve, kutatva, a tudást alkalmazva. Például barkácsolás közben kitűnően lehet számolni: meg kell mérni a lécek hosszát, ki kell számolni, hány csavar kell a lapok összeillesztéséhez, ki lehet számolni, hogy mekkora felületet kell lefesteni, és ehhez mennyi festék kell... Jobb, mint egy matekóra! Gyermeked észre sem veszi, mennyit gyakorol. Kertészkedés közben a környezetismeretet, a biológiát vehetitek át, tanulmányozhatjátok a növényeket, a leveleket, a bogarakat. Bármivel is foglalkoztok, gyűjthettek hozzá anyagot a könyvtárban, vagy az interneten, és ezzel már az olvasást is gyakoroltátok.

Elmehettek múzeumokba, ásatásokra, vagy kutatóintézetek nyílt napjaira, ezek mind segítenek gyermeked érdeklődésének fenntartásában. A tárgytól függően az interneten is lehet találni olyan kísérleteket, melyeket otthon is elvégezhettek. Persze ezzel azért óvatosan, nehogy rosszul süljön el a dolog.

Fejleszd gyermeked nyelvtudását is!

Ilyenkor érdemes a nyelvtanulással is foglalkozni. Az AngolNyelvGyerekeknek.hu oldal játékos formában segít gyermekednek az angol nyelvvel való ismerkedésben. Akár már három hónap múlva képes lesz kommunikálni angolul. Ez pedig az önbizalmát is javítja.

Kattints ide, és tudd meg, hogyan segíthetsz gyermeked nyelvtudásának fejlesztésében >>>

Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki


Az 5 legnagyobb hiba, mely hátráltat a nyelvtanulásban

Ha megkérdezném Tőled, mi a legnagyobb hiba, amit egy nyelvtanuló elkövethet, mit válaszolnál? Kicsi a szókincse? Rossz a kiejtése? Rosszul alkalmazza a nyelvtant? Legkevésbé sem!

Hogyan segíthetsz gyermekednek az angol nyelvtanulásban? 5+1 ötlet szülőknek

Nyelvet tanulni nem mindig könnyű, és ha gyermeked lemarad a többiektől, akkor hamar elcsügged, és elveszítik a kedvét. Vajon Te, szülőként hogyan segíthetsz neki? Mit tehetsz azért, hogy könnyebben tanulja a nyelvet, és jobb eredményeket érjen el?

Diszlexia és nyelvtanulás

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermekének diszlexiája és tanulási nehézségei miatt gondjai vannak az idegen nyelv elsajátításával, és a nyelvvizsga megszerzésével. Vajon mi a megoldás?

15 tipp, mellyel a szótanulás szórakoztatóvá válik

A szótanulás, szókincsbővítés fontos része a nyelvtanulásnak. Sajnos monoton és unalmas. Legalábbis ezt mondják sokan. De vajon lehet-e a szótanulás kevésbé izgalmas vagy akár érdekes? Megszerethetjük-e a szótanulást?

Van nyelvérzéked!

Amikor a nyelvtudásról, vagy a nyelvtudás hiányáról beszélgetek valakivel, az egyik leggyakrabban ismételt érv: "Nincs nyelvérzékem!" Vajon mi is az igazság a nyelvérzékről?

Miért ne kellene nyelvet tanulni?

Sok szülő és pedagógus örült, amikor pár éve bevezették, hogy a diszlexiás diákok számára felmentést lehet adni a nyelvtanulás, pontosabban a nyelvtanulás értékelése alól. Én nem voltam közöttük. Vajon miért kell a diszlexiásoknak is nyelvet tanulni?

Három történet az angoltanulásról - Mások hogy oldják meg?

Pár nappal ezelőtt arra kértük a szülőket, hogy írják meg a gyermekük angol nyelvtanulásával kapcsolatos élményeiket. Hárman is elküldték történetüket, hogy azt közreadhassuk, és mindannyian tanulhassunk belőle. Vajon milyen problémákkal küszködnek

Gépezzen? Vagy ne gépezzen?

A gyerekek életében egyre fontosabb szerepet játszik a számítógép. Az egyik leginkább kedvelt számítógépes tevékenységük a számítógépes játék. De vajon fejleszti-e gyermeked nyelvtudását, ha számítógépes játékokat játszik?

Angol szótanuló memóriajáték

Mára a nyelvtanulás megkönnyítésére készítettünk egy memóriajátékot. A kártyák segítségével szavakat tanulhattok, megismerkedhettek a zöldségekkel és a gyümölcsökkel.

Hogyan válasszunk idegen nyelvet?

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke minél hamarabb és minél több idegen nyelvet sajátítana el. De mit tegyen az a szülő, akinek a gyermeke diszlexiás? Vajon melyik nyelvet válassza? Melyikkel érdemes kezdeni? Melyiket lehet legkönnyebbenKazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.

Telefon:87/482-155, Mobil: 30/227-06-91
e-mail: info@varazsbetu.hu