Miért ne kellene nyelvet tanulni?

Sok szülő és pedagógus örült, amikor pár éve bevezették, hogy a diszlexiás diákok számára felmentést lehet adni a nyelvtanulás, pontosabban a nyelvtanulás értékelése alól. Én nem voltam közöttük.

Miért nem?

A diszlexiások sokkal nehezebben tanulnak nyelveket, mint azok, akiknek nincsenek tanulási problémáik.

Való igaz: a felmentés könnyebbé teszi a diszlexiások számára az iskola elvégzését. Könnyebben szereznek érettségit, diplomát. Egyszerűbbé teszi a dolgát diáknak és pedagógusnak egyaránt.

Akkor mi a gond?

Az iskola feladata az, hogy a gyerekeket felkészítse az életre. Olyan ismereteket, képességeket kell nyújtania, melyek segítségével a gyermek, a későbbi felnőtt állást tud találni magának, el tudja majd látni a feladatait, és részt tud venni a munkában.

Vitathatatlan, hogy a nyelvtudás szerepe egyre fontosabbá válik. Több külföldi jön hozzánk, mi is többet lépjük át az országhatárokat, a legtöbb szakterület szakirodalmának nagy része idegen nyelven érhető el, az interneten keresztül egyre többször kell idegen nyelven kommunikálnunk, és persze egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét.

Hátrányban

Az, aki nem tud idegen nyelvet, hátrányba kerül. A munkahelyeken senkit sem érdekel, miért nem beszél a felvételiző idegen nyelvet. Nincs szakvélemény, nincs felmentés, nincs könnyített vizsga. Egyszerűen a jobb képességekkel rendelkező jelöltet veszik fel.

Hamis védelmezés

Nincs más választás, nyelvet tanulni kell. A felmentések egyszerűbbé teszik az életet, de csak addig, amíg a gyermeket a család és az iskola védelmező közege veszi körül. Ha az iskola nem adja a gyermek kezébe ezt a tudást, akkor egyszerűen nem látja el a feladatát. Ebből a szempontból az osztályozás alóli felmentés még talán káros is, hiszen a legfontosabb motivációs elemet veszi el: a jegyet. Ha nincs jegy, akkor nincs felelősség, felesleges tanulni.

Erre nem készítik fel a nyelvtanárokat

Nem a nyelvtanárokat, és nem az iskolákat hibáztatom. A hagyományos, elsősorban az írásbeliségen alapuló módszerek nem megfelelőek a diszlexiások számára, hiszen pont ez az a terület, melyen ők gyengébben teljesítenek. A nyelvtanárokat senki sem készíti fel, hogy hogyan foglalkozzanak a diszlexiásokkal. A törvényalkotónak nem (nem csak) felmentéseket kellett volna adnia, hanem speciális képzést kellett volna biztosítania a nyelvtanároknak, lehetőséget adni a diszlexiások oktatására.

Nem lehetetlen!

A diszlexiásokat is meg lehet tanítani idegen nyelven beszélni. Más eszközökkel, új módszerekkel, és nagyobb energiaráfordítással - tanár és diák részéről egyaránt, de meg lehet tanítani. Kiegészítő, felzárkóztató nyelvtanításra lenne szükség, melynek segítségével a diszlexiás gyermek kezébe is használható nyelvtudást lehetne adni.

Hatékony nyelvtanulás diszlexiásoknak!

Az AngolNyelvGyerekeknek.hu módszert úgy dolgoztuk ki, hogy a tanulási problémával küzdő gyerekeknek is lehetővé tegye az angol nyelv sikeres elsajátítását. Így végre a Te gyermeked is sikerélményt és nyelvtanulási tapasztalatot szerezhet, ami hozzásegítheti őt iskolai eredményei javulásához, és a sikeres továbbtanuláshoz. 

Gyermeked akár már három hónap múlva önállóan kommunikálhat angolul. Gondolj csak bele, milyen büszke lesz magára, amikor egyedül tud majd beszélni, és nem lesz szüksége senki más segítségére!

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!

Ha szeretnéd, hogy gyermeked megtanuljon angolul, és szeretnéd, hogy végre sikere legyen a nyelvtanulásban, itt az idő! Hétfőn indul kezdő nyelvtanfolyamunk, melynek segítségével a Te gyermeked is megtanulhat angolul! 

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!

Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki


Az 5 legnagyobb hiba, mely hátráltat a nyelvtanulásban

Ha megkérdezném Tőled, mi a legnagyobb hiba, amit egy nyelvtanuló elkövethet, mit válaszolnál? Kicsi a szókincse? Rossz a kiejtése? Rosszul alkalmazza a nyelvtant? Legkevésbé sem!

Hogyan segíthetsz gyermekednek az angol nyelvtanulásban? 5+1 ötlet szülőknek

Nyelvet tanulni nem mindig könnyű, és ha gyermeked lemarad a többiektől, akkor hamar elcsügged, és elveszítik a kedvét. Vajon Te, szülőként hogyan segíthetsz neki? Mit tehetsz azért, hogy könnyebben tanulja a nyelvet, és jobb eredményeket érjen el?

Diszlexia és nyelvtanulás

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermekének diszlexiája és tanulási nehézségei miatt gondjai vannak az idegen nyelv elsajátításával, és a nyelvvizsga megszerzésével. Vajon mi a megoldás?

15 tipp, mellyel a szótanulás szórakoztatóvá válik

A szótanulás, szókincsbővítés fontos része a nyelvtanulásnak. Sajnos monoton és unalmas. Legalábbis ezt mondják sokan. De vajon lehet-e a szótanulás kevésbé izgalmas vagy akár érdekes? Megszerethetjük-e a szótanulást?

Van nyelvérzéked!

Amikor a nyelvtudásról, vagy a nyelvtudás hiányáról beszélgetek valakivel, az egyik leggyakrabban ismételt érv: "Nincs nyelvérzékem!" Vajon mi is az igazság a nyelvérzékről?

Három történet az angoltanulásról - Mások hogy oldják meg?

Pár nappal ezelőtt arra kértük a szülőket, hogy írják meg a gyermekük angol nyelvtanulásával kapcsolatos élményeiket. Hárman is elküldték történetüket, hogy azt közreadhassuk, és mindannyian tanulhassunk belőle. Vajon milyen problémákkal küszködnek

Gépezzen? Vagy ne gépezzen?

A gyerekek életében egyre fontosabb szerepet játszik a számítógép. Az egyik leginkább kedvelt számítógépes tevékenységük a számítógépes játék. De vajon fejleszti-e gyermeked nyelvtudását, ha számítógépes játékokat játszik?

Angol szótanuló memóriajáték

Mára a nyelvtanulás megkönnyítésére készítettünk egy memóriajátékot. A kártyák segítségével szavakat tanulhattok, megismerkedhettek a zöldségekkel és a gyümölcsökkel.

Mivel töltsük a nyarat?

Minden évben komoly dilemmát jelent számomra, hogy tanuljon, ismételjen nyáron gyermekem vagy inkább hagyjam pihenni? A jó évkezdéshez új élményekre van szükség.

Hogyan válasszunk idegen nyelvet?

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke minél hamarabb és minél több idegen nyelvet sajátítana el. De mit tegyen az a szülő, akinek a gyermeke diszlexiás? Vajon melyik nyelvet válassza? Melyikkel érdemes kezdeni? Melyiket lehet legkönnyebbenKazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.

Telefon:87/482-155, Mobil: 30/227-06-91
e-mail: info@varazsbetu.hu