Angol nyelv gyerekeknek

Nyelvtanulás játékosan és könnyedén

Hogyan segíthetsz gyermekednek az angol nyelvtanulásban? 5+1 ötlet szülőknek

Ha megkérdezném Tőled, mi a legnagyobb hiba, amit egy nyelvtanuló elkövethet, mit válaszolnál?

Kicsi a szókincse? Rossz a kiejtése? Rosszul alkalmazza a nyelvtant?

Igen, ezek valóban gyakori hibák, és mindenki átesik rajtuk, aki nyelvtanulásra adja a fejét. Ugyanakkor ezek a "hibák" valójában a nyelvtanulás folyamatának velejárói, így nem is igazán tekintetjük hibának őket, inkább csak egy átmeneti állapotnak.

Ugyanakkor vannak olyan, hozzáállásbeli hibák, melyek valóban károsak, és hátráltathatnak a nyelvtanulásban.

Ma bemutatom azokat a hibákat, melyek a legtöbb nyelvtanulót hátráltatják a tanulásban. Figyelj rá oda, hogy se Te, se gyermeked ne kövessétek el ezeket.

1. Cél nélkül

Ha valaki cél nélkül, pusztán kedvtelésből kezd el angolul tanulni, gyakori, hogy nem tűz ki maga elé célokat, így pedig sokkal lassabban halad előre.

Sose fogalmazz általánosságban. Ne mondd, hogy szeretnél megtanulni angolul, de még csak azt se, hogy szeretnél javítani a kiejtéseden. Helyette inkább fogalmazz konkrétan: A hónap végére átveszem az első hat témakört. Próbálj gyermekednek is elérhető, megvalósítható célokat kitűzni. Hidd el, sokkal motiváltabb lesz, főleg, miután az elsőt sikeresen teljesítette.

2. Mindig ugyanaz

Az unalom a nyelvtanulás egyik legnagyobb ellensége. Az ismétlés fontos, de könnyen unalmassá válhat, ha nem figyelsz oda.

Mikor ismételsz, próbálj meg változatos lenni. Például, ha egy adott nyelvtani szerkezetet foglalkozol, ne ugyanazokat a példamondatokat használd, keress mindig mást és mást.

Ez a hiba gyermekeknél még hamarabb jelentkezik. Korukból adódóan ők sokkal hamarabb elveszítik érdeklődésüket, ha ugyanazt a feladatot többször próbáljuk megoldatni velük. Minél változatosabb feladatokat adunk Nekik, annál tovább tudjuk fenntartani érdeklődésüket.

Használjatok változatos eszközöket: mondókák, énekek, beszélgetés, videók, hangfelvételek, írás, olvasás, nyelvtani magyarázatok. És természetesen sok-sok játék mozgással, kártyával, rejtvényekkel, feladványokkal.

3. Csak amire szükség van

Meglepő, de az is lehet hiba, ha túl sok szót akarsz megtanulni. Az emberi agy feldolgozó-képessége véges. (Igen, a Tiéd is!) Válogatnod kell a tanulnivalók között. Idegen nyelvet azért tanulsz, hogy az a hasznodra legyen, ezért olyan szavakat tanulj, amelyek a Te életedben és munkádban fontosak. Valószínűbb, hogy a munkádról, a hobbidról vagy épp a családodról fogsz valakivel beszélgetni, minthogy például melyik ország címerében szerepel hárfa. (Egyébként Írországéban.)

Ez gyermeked esetében természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen neki meghatározott témák szerint kell haladnia az iskolában. Nála inkább az a fontos, hogy tudja mihez kötni a szavakat. A legjobb, ha vannak saját emlékei a témával kapcsolatban, de ha nincs, használjátok az internetet, és keressetek a témába vágó képeket, és videókat.

4. Félek hibázni

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak akkor szólalnak meg, ha már tökéletesen elsajátították a nyelvtant. Nem akarnak nevetségessé válni, így egyre halogatják, és a végén nem mernek megszólalni.

Ne akarj tökéletes lenni! A beszélt nyelv sosem hibátlan - még az anyanyelvükön megszólalók beszéde sem. A lényeg csupán az, hogy megértsék, amit mondani akarunk, és mi is megértsük, amit nekünk mondanak.

Ha nem neveljük beléjük a tökéletesség iránti vágyat, a gyerekek eredendően könnyebben megszólalnak idegen nyelven. Sajnos azonban gyakran az őket körülvevő felnőttek túlzott elvárásai idézik elő a félelmüket.

5. Könyvekbe temetkezve

Legtöbben azt hiszik, hogy a nyelvtudást nyelvkönyvekbe temetkezve lehet megszerezni. Tévednek.

A nyelvtudás valójában olyan, mint a biciklizés: tanult képesség. De ezt a képességet csak kis részben lehet könyvekből elsajátítani, nagyobbrészt gyakorlásra van szükség. Aki meg akar tanulni biciklizni, annak fel kell ülnie, és el kell kezdenie biciklizni. Eleinte érdemes bukósisakot és kesztyűt venni, mert el fog esni. Aztán egy idő után ráérez, és már meg tudja tartani az egyensúlyát.

A nyelvtudás esetében ugyanez a helyzet: csak úgy tudod fejleszteni, ha használod.

Gyermeked számára is ez a leginkább járható út: tedd lehetővé, hogy használja a nyelvet: olvassatok újságokat, regényeket, hallgassatok zenéket és szövegeket, nézzetek filmeket, és teremts számára annyi lehetőséget az angol nyelvű beszélgetésre, amennyit csak lehet.

Te is segíthetsz gyermekednek!

Az AngolNyelvGyerekeknek.hu módszert azoknak az elveknek a figyelembe vételével hoztuk létre, amelyek segítségével minden gyerek, köztük a diszlexiás és tanulási problémával küzdő diákok is könnyebben el tudják sajátítani az angol nyelvet, és melyek sikerélményt adnak nekik.

Tudj meg többet az AngolNyelvGyerekeknek.hu módszeréről! Olvass tovább >>>

Ismerkedj meg a legújabb módszerekkel és ötletekkel, melyek segítségével gyermeked használható angol nyelvtudást szerezhet. Nem kell tétlenül nézned, ahogy gyermeked kínlódik az iskolai nyelvórákon! Gyermekednek is lehetősége van kiemelkedni és a legjobbak közé kerülni!

Kattints ide, és tudd meg, hogyan segíthetsz gyermeked angol nyelvtudásának fejlesztésében>>>

Talán ez is érdekelhet...

Hogyan tanulhat meg gyermeked pár hónap alatt alapszinten angolul?

Egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki.

Olvass tovább...

Talán ez is érdekelhet...

Hogyan tanulhat meg gyermeked pár hónap alatt alapszinten angolul?

Egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki.

Olvass tovább...

Ingyenes nyelvleckék gyerekeknek

Add meg neved és email címed, és rendszeresen küldünk Neked és gyermekednek angol nyelvleckéket. Játékokat, dalokat, videókat és egyszerű, könnyen érthető nyelvtani magyarázatokat fogtok kapni. A leckék csak pár percedet veszik igénybe, mégis rengeteg hasznos tudást nyújtanak. A leckék mindig ingyenesek maradnak.

Címed nem adjuk ki senkinek. A leckékről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.


Érdekes cikkek