Angol nyelv gyerekeknek

Nyelvtanulás játékosan és könnyedén

15 tipp, mellyel a szótanulás szórakoztatóvá válik

A szótanulás, szókincsbővítés fontos része a nyelvtanulásnak. Sajnos monoton és unalmas. Legalábbis ezt mondják sokan.

De vajon lehet-e a szótanulás kevésbé izgalmas vagy akár érdekes? Megszerethetjük-e a szótanulást?

Ha a magolást választod, és csak szótárazol, akkor nem fogod szeretni. De vannak olyan módszerek, amelyek segítségével a szótanulás szórakoztató lehet.

1. Olvass és hallgass!

A szótanulás legjobb módja a természetes módszer: olvass és hallgass sok angol anyagot. Ha olyan szövegeket választasz, melyek érdekelnek, akkor tanulás nélkül fog bővülni a szókincsed: az agyad szivacsként szívja fel az új szavakat. 

2. Találgass!

Meglepő, de igaz: minél több erőfeszítést fektetsz egy-egy szó értelmének megfejtésébe, kitalálásába, annál könnyebben fog megragadni az agyadban. Tehát mielőtt a szótárhoz nyúlsz, próbáld meg kitalálni, mit is jelent az ismeretlen szó. A szövegkörnyezet segíteni fog. 

3. Gyakori szavak

Az angol nyelvben szavak és kifejezések ezreit használjuk. De melyiket kell megtanulni? A válasz egyszerű: a leggyakrabban használt szavakat. A leggyakrabban használt 3000 szó ismeretében egy átlagos angol szöveg 80-85%-a érthető. 

4. Gondolkodj összefüggésekben!

Soha ne tanulj meg egy szót önmagában, inkább mindig mondatba helyezve. Ha így teszel, akkor automatikusan megérted, hogy a szavak hogyan illeszkednek egymáshoz, és hogyan használhatod őket. 

5. Csoportosíts!

Az agyunk szereti a kategóriákat, automatikusan csoportosítjuk a dolgokat. Tanuld a szavakat csoportokban, és könnyebben fogsz rájuk emlékezni: ételek, gyümölcsök, szakmák, konyhai eszközök. 

6. Írd le!

A kutatások azt mutatják, hogy könnyebben emlékszünk a szavakra, ha leírjuk őket. Ez különösen fontos az angol nyelv esetében, hiszen itt az íráskép és a kiejtés sokszor nagyon különböző. 

7. Tördeld részekre!

Hosszabb szavak esetében segíthet ez a trükk: Tördeld darabokra a szót, elemezd, hogy melyik rész mit jelenthet. Például az uncomfortable esetében a szó gyökere a comfort, azaz a ’kényelem’ szó. Az -able végződés feltételes módba teszi a szót: élvezhető, azaz ’kényelmes’. Az un- kezdet pedig az ellentétére fordítja a szó jelentését: ’kényelmetlen’. Így sokkal kevesebb szót kell megtanulnod. 8.

8. Használd!

Használd az új szavakat amilyen gyakran csak lehet. A kutatások azt mutatják, ha háromszor aktívan használtál már egy szót, többé nem felejted el. 

9. Olvass és hallgass!

Ez annyira fontos, hogy még egyszer leírom: minden nap hallgass és olvass izgalmas angol szövegeket. Ez a legjobb módja a szókincsbővítésnek! 

10. Rajzolj!

Készíts szókártyákat: írd fel a szót és példamondatot a kártyára, majd rajzold le. A kártyákkal később sokféle játékot játszhatsz. Ez az egyik leggyorsabb módja, hogy a szó bevésődjön a memóriádba! 11.

11. Mondd ki!

Soha ne némán, magadban mondogasd a szavakat. Mondd ki hangosan, többször is! A kiejtés is jobban beépül így. 

12. Keress!

Keress a megtanulandó szóval annyi mondatot, amennyit csak tudsz, majd hasonítsd össze őket. Így pontosan megérted, hogy milyen esetekben hogyan kell alkalmazni az adott szót. (A Google segít: Írd be a keresett szót, majd mögé ezt: „ in sentence”) 

13. Készíts felvételt!

A telefonod segítségével vedd fel a szavakat, és a szavakat tartalmazó mondatokat. Később ezt a felvételt hallgathatod a buszon, pihenés közben, vagy ha épp sétálsz. Ne felejtsd el, minél többféle úton éri el az agyad az információ, annál hatékonyabb a tanulás! 

14. Ellenőrizd magad!

A szókártyák segítségével ellenőrizheted is magad. Vedd elő a kártyát, takard le a képet, és mondd ki a szót, és esetleg a hozzá tartozó példamondatot is. 

15. Fordíts!

Fordítsd le az szót tartalmazó angol mondatot magyarra, majd takard le az eredetit, és próbáld meg visszafordítani a magyar mondatot angolra.

Segíthetsz gyermekednek!

Az AngolNyelvGyerekeknek.hu módszert úgy alakítottuk ki, hogy a szótanulás sose legyen unalmas.

Ez a módszer a tanulási problémával küzdő gyerekeknek is lehetővé teszi, hogy sikeresen elsajátítsanak egy nyelvet. Így végre nekik sem kell azzal szembesülniük, hogy nem elég okosak a nyelvtanuláshoz. Végre a Te gyermeked is sikerélményt és nyelvtanulási tapasztalatot szerezhet, ami hozzásegítheti őt iskolai eredményei javulásához, és a sikeres továbbtanuláshoz.

Gyermeked akár már három hónap múlva önállóan kommunikálhat angolul. Képzeld csak el, milyen érzés lesz gyermeked arcát látni, amikor véletlenül egy angol filmre váltasz a tévében, és ő megért valamit, ami elhangzik a műsorban. Gondolj csak bele, milyen büszke lesz magára!

Ha szeretnéd, hogy gyermeked megtanuljon angolul, és szeretnéd, hogy végre sikere legyen a nyelvtanulásban, itt az idő! Hétfőn indul kezdő angol nyelvtanfolyamunk, melynek segítségével a Te gyermeked is megtanulhat angolul!

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>

Hamarosan lejár a jelentkezési határidő! Ne maradjatok le!

Talán ez is érdekelhet...

Hogyan tanulhat meg gyermeked pár hónap alatt alapszinten angolul?

Egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki.

Olvass tovább...

Talán ez is érdekelhet...

Hogyan tanulhat meg gyermeked pár hónap alatt alapszinten angolul?

Egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki.

Olvass tovább...

Ingyenes nyelvleckék gyerekeknek

Add meg neved és email címed, és rendszeresen küldünk Neked és gyermekednek angol nyelvleckéket. Játékokat, dalokat, videókat és egyszerű, könnyen érthető nyelvtani magyarázatokat fogtok kapni. A leckék csak pár percedet veszik igénybe, mégis rengeteg hasznos tudást nyújtanak. A leckék mindig ingyenesek maradnak.

Címed nem adjuk ki senkinek. A leckékről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.


Érdekes cikkek